środa, 8 stycznia 2014

Zupka z kaszą jaglaną po 10 miesiącu :)


KASZA JAGLANA - przede wszystkim to dobre źródło błonnika, witamin PP, B1 i żelaza. Zawiera również w sobie kwas foliowy i witaminę E zapobiegającą niedokrwistości. Nie zawiera glutenu i przyczynia się do leczenia chorób pokarmowych, wątroby i nerek.

Zupka z Kaszą Jaglaną

Składniki:

  • chude mięso z królika, indyka, cielęciny lub kurczaka
  • mała marchewka
  • połowa pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1/2 pora
  • łyżeczka opłukanej kaszy jaglanej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • łyżeczka masła
  • woda
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

W garnuszku zagotuj wodę i do wrzącej wrzuć mięso pokrojone w kawałeczki. Po zagotowaniu drobno posiekaj. Umyte i wyczyszczone warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na grubych oczkach, a pora drobno pokrój. Ponownie zagotuj wodę w garnuszku i wrzuć do wrzątku warzywa. Dodaj pieprz ale bardzo malutko i łyżeczkę masła. Gotuj ok. 15-20 minut na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodaj kaszę jaglana i gotuj jeszcze przez 15 minut. Po zagotowaniu dodaj rozdrobnione mięso i posiekaną natkę lub koperek. Jeśli zupka wyjdzie ci za rzadka możesz odlać trochę wywaru i zblenderować. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz