KASZA JAGLANA - przede wszystkim to dobre źródło błonnika, witamin PP, B1 i żelaza. Zawiera również w sobie kwas foliowy i witaminę E zapobiegającą niedokrwistości. Nie zawiera glutenu i przyczynia się do leczenia chorób pokarmowych, wątroby i nerek.
Zupka z Kaszą Jaglaną
Składniki:
- chude mięso z królika, indyka, cielęciny lub kurczaka
- mała marchewka
- połowa pietruszki
- mały kawałek selera
- 1/2 pora
- łyżeczka opłukanej kaszy jaglanej
- natka pietruszki
- koperek
- łyżeczka masła
- woda
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
W garnuszku zagotuj wodę i do wrzącej wrzuć mięso pokrojone w kawałeczki. Po zagotowaniu drobno posiekaj. Umyte i wyczyszczone warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na grubych oczkach, a pora drobno pokrój. Ponownie zagotuj wodę w garnuszku i wrzuć do wrzątku warzywa. Dodaj pieprz ale bardzo malutko i łyżeczkę masła. Gotuj ok. 15-20 minut na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodaj kaszę jaglana i gotuj jeszcze przez 15 minut. Po zagotowaniu dodaj rozdrobnione mięso i posiekaną natkę lub koperek. Jeśli zupka wyjdzie ci za rzadka możesz odlać trochę wywaru i zblenderować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz