poniedziałek, 6 stycznia 2014

Czerwony barszczyk po 7 miesiącu dla maluszka :)


BURAK - są pożywne i lekkostrawne. Zwierają duże ilości cukru, pektyn, karetonidów, antocyjanów, kwasów organicznych - jabłkowego, cytrynowego i szczawiowego; witaminy C, B2 i prowitaminy A oraz związków mineralnych takich jak: wapnia, żelazo, potasu, sodu i magnezu. Buraki mają właściwości zasadotwórcze. Witaminy w nim zawarte występują również w młodych liściach i ogonkach buraka z których gotuje się botwinkę. Korzeń buraka zawiera dużą ilość błonnika, dlatego dobrze reguluje pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałającym zaparciom. Burak ma również zastosowanie w leczeniu niedokrwistości wynikającej z braku żelaza, anemii i nadciśnienia tętniczego. Wskazane są przy odwonieniu organizmu i nerwicy.

Czerwony barszcz

Składniki:

  • chude mięso z królika, cielęciny, kurczaka lub indyka 
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 dużego ziemniaka
  • 1/2 buraka
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Do wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa oprócz buraka, którego gotujemy w osobnym garnuszku. Gotujemy warzywa ok. 20-30 minut aż będą miękkie. W oddzielnym garnuszku gotuję również mięso wielkości 1/3 dłoni ok. 90g. Po zagotowaniu dodaję mięso do ugotowanych warzyw, dodaję łyżeczkę masła i natkę pietruszki i ponownie chwilę gotuję. 

Pamiętajmy, że gotową zupkę można zamrozić w słoiczku bądź plastikowym pojemniczku i rozmrozić przed podaniem. Jeśli dziecko ma zaparcia można dodać więcej buraka. 

Uwaga! 
Seler może uczulać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz