BURAK - są pożywne i lekkostrawne. Zwierają duże ilości cukru, pektyn, karetonidów, antocyjanów, kwasów organicznych - jabłkowego, cytrynowego i szczawiowego; witaminy C, B2 i prowitaminy A oraz związków mineralnych takich jak: wapnia, żelazo, potasu, sodu i magnezu. Buraki mają właściwości zasadotwórcze. Witaminy w nim zawarte występują również w młodych liściach i ogonkach buraka z których gotuje się botwinkę. Korzeń buraka zawiera dużą ilość błonnika, dlatego dobrze reguluje pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałającym zaparciom. Burak ma również zastosowanie w leczeniu niedokrwistości wynikającej z braku żelaza, anemii i nadciśnienia tętniczego. Wskazane są przy odwonieniu organizmu i nerwicy.
Czerwony barszcz
Składniki:
- chude mięso z królika, cielęciny, kurczaka lub indyka
- 1 mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1/2 pora
- 1/2 dużego ziemniaka
- 1/2 buraka
- natka pietruszki
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Do wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa oprócz buraka, którego gotujemy w osobnym garnuszku. Gotujemy warzywa ok. 20-30 minut aż będą miękkie. W oddzielnym garnuszku gotuję również mięso wielkości 1/3 dłoni ok. 90g. Po zagotowaniu dodaję mięso do ugotowanych warzyw, dodaję łyżeczkę masła i natkę pietruszki i ponownie chwilę gotuję.
Pamiętajmy, że gotową zupkę można zamrozić w słoiczku bądź plastikowym pojemniczku i rozmrozić przed podaniem. Jeśli dziecko ma zaparcia można dodać więcej buraka.
Uwaga!
Seler może uczulać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz