BROKUŁ - jest warzywem bogatym w witaminy A, C, B1, B2, PP i sole mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i siarka. Również jest bogaty w beta karoten ( ma go więcej niż marchew) i białko. Dzięki selenowi można ustrzec się rakowi prostaty, a sulforafan walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka. Neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.
Zupka brokułowa
Składniki:
- 2 różyczki brokuła
- pół ugotowanego żółtka
- mały ziemniaczek
- łyżeczka masła
- woda
Przygotowanie:
W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody tak aby pokryła w całości warzywa. Na wrzątek dodaj warzywa i gotuj aż zmiękną na mniejszym ogniu. Po zagotowaniu odlej nadmiar wody i ostaw do przestygnięcia. (Warto jest wodę, którą odlewasz przelać sobie trochę do szklanki, gdyby okazało się, że zupka jest za gęsta. Jeśli tego nie zrobiłaś to nic możesz dodać przegotowaną wodę. ) Dodaj łyżeczkę masła i połówkę żółtka, rozpuść masło i wszystko zmiksuj do uzyskania konsystencji krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz