OGÓREK - nie zawiera zbyt wiele wartości odżywczych, ale warto je jeść ze względu na korzystne działanie trawienia i odkwaszania organizmu. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy i szczawiowy. Nie zaleca się łączenia ogórka z pomidorem, gdyż całkowicie jest pozbawiona witamina C.
Ogórkowa
Składniki:
- chude mięso z indyk, kurczaka, cielęciny lub królika
- 1 mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1/2 pora
- koperek
- mały ziemniak
- 1 mały ogórek kwaszony
- łyżeczka masła
- szczypta pieprzu
- woda
Przygotowanie
W garnku zagotuj wodę i do wrzątku wrzuć pokrojone w kawałki mięso. Po zagotowaniu drobno posiekaj. Na grubych oczkach tarki zetrzyj wcześniej umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera, a pora i ziemniaka drobno pokrój. W drugim garnuszku zagotuj wodę i do wrzątku wrzuć warzywa, szczyptę pieprzu i łyżeczkę masła gotuj 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kwaszonego i zetrzyj na tarce małych oczkach. Na małej patelnie na łyżeczce masła podduś ogórka i dodaj do garnka z warzywami., również dodając mięso. Całość zagotuj 15 minut i zupka gotowa. Na koniec posyp koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz