sobota, 11 stycznia 2014

Zupa Ogórkowa po 10 miesiącu :)



OGÓREK - nie zawiera zbyt wiele wartości odżywczych, ale warto je jeść ze względu na korzystne działanie trawienia i odkwaszania organizmu. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy i szczawiowy. Nie zaleca się łączenia ogórka z pomidorem, gdyż całkowicie jest pozbawiona witamina C.


Ogórkowa

Składniki:
  • chude mięso z indyk, kurczaka, cielęciny lub królika
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1/2 pora
  • koperek
  • mały ziemniak
  • 1 mały ogórek kwaszony
  • łyżeczka masła
  • szczypta pieprzu
  • woda

Przygotowanie

W garnku zagotuj wodę i do wrzątku wrzuć pokrojone w kawałki mięso. Po zagotowaniu drobno posiekaj. Na grubych oczkach tarki zetrzyj wcześniej umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera, a pora i ziemniaka drobno pokrój. W drugim garnuszku zagotuj wodę i do wrzątku wrzuć warzywa, szczyptę pieprzu i łyżeczkę masła gotuj 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kwaszonego i zetrzyj na tarce małych oczkach. Na małej patelnie na łyżeczce masła podduś ogórka i dodaj do garnka z warzywami., również dodając mięso. Całość zagotuj 15 minut i zupka gotowa. Na koniec posyp koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz