sobota, 9 listopada 2013

Zupka z dyni dla maluszka po 4 miesiącu :)


DYNIA - mając bardzo pomarańczowy miąższ jest cenna w dużą ilość karotenu, dodatkowo wzbogacona jest w witaminy takie jak: A, B1, B2, C, PP oraz w składniki mineralne takie jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Jest niskokaloryczna i beztłuszczowa.

Co prawda już jest po Halloween, ale Dynia cały czas jest na topie więc warto jest ugotować dla naszego smyka zupkę dyniową :)

  • kawałek słodkiej dyni ok. 50g
  • mały ziemniaczek
  • mała marchewka
  • łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Warzywa myjemy i obieramy ze skóry, następnie ponownie myjemy i kroimy w małe kosteczki. Wszystko płuczemy w wodzie i odstawiamy w miseczce na bok. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy warzywa i zmniejszamy ogień gotując 15-20 minut. Pilnujmy aby nie rozgotowały się warzywa. Po zagotowaniu odlewamy nadmiar wywaru i dodajemy łyżeczkę masła. Całość mieszamy i blenderujemy do konsystencji kremu. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury możemy podać dziecku. Jeśli jej zostanie to przełóżmy do słoiczka po gerberku i przechowajmy w lodówce. Na drugi dzień należy podać dziecku do spożycia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz