sobota, 9 listopada 2013

Zupka marchwiowa

      Gdy nasza Juleczka podrosła do etapu rozszerzania diety, na początek dostawała obiadki ze słoiczków- kupne np. Bobovita, Gerbera czy też Hipp. Od jakiegoś czasu zaczęłam jednak sama Julci  przygotowywać zupki i tak oto jedna z nich:



Zupka krem marchwiowa: 

  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Marchewkę myjemy i skrobiemy ze skóry. Ponownie przemywamy marchewkę i kroimy ją w talarki. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda będzie gotować się wrzucamy marchewkę i zmniejszamy ogień gotując marchewkę 15-20 minut. Należy pilnować aby nie rozgotowała się. Po zagotowaniu odlewamy nadmiar wywaru aby zupka nie była za rzadka. Dodajemy łyżeczkę masła mieszamy aż rozpuści się. Wszystko miksujemy blenderem aby powstała konsystencja kremu. Gotową zupkę odstawiamy aby trochę przestygła i gdy nabierze odpowiedniej temperatury możemy podać dziecku :) Jeśli wam jej zostanie to polecam przelanie do słoiczka po gerberku i przechować w lodówce, ale na drugi dzień należy ją podać dziecku.

P.S. To jest proporcja na zupkę na jeden dzień, ale jeśli wybierzecie większą marchew to i powinna starczyć na drugi dzień. Można dodatkowo dodać małego ziemniaczka do gotującej marchewki. Tak naprawdę jeśli dziecko nie ma alergii to można dodać każde warzywo odpowiednie do wieku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz